Про “теплі кредити”, механізм їх отримання та підтримку держави розповідали і навчали у ПриватБанку

21 березня у центральному офісі Кіровоградської філії ПриватБанку керівники та головні бухгалтери кропивницьких ОСББ навчались, як зекономити на рахунках за енергоресурси, як отримати кредити на енергозберігаючі проекти та фінансову підтримку держави з виплати банківських кредитів.

Проблема енергоефективності у житловому секторі України сьогодні набирає актуальності як ніколи. І навряд чи потрібно пояснювати причини. Це і оголошена урядом країни тотальна економія енергоресурсів, і постійно зростаючі тарифи на житлово-комунальні послуги, і просте бажання кожного українця зекономити на комунальних платежах. Держава запропонувала українцям програму цільового кредитування на тепломодернізацію житла, яка передбачає повернення 35 відсотків тіла кредиту для окремих громадян (тобто фізичних осіб) і від 40 до 70 відсотків - для ОСББ. Діє вона уже в чотирьох державних банках: Укргазбанку, Ощадбанку, Укрексімбанку і ПриватБанку. Як працює програма, механізми її застосування, як працює найбільш ефективний спосіб фінансування енергоефективних проектів за участю держави, докладно та наглядно розповів Микола Ільїнов, фінансовий експерт проекту IFC (міжнародної фінансової компанії) «Енергоефективність в житловому секторі України». На числені запитання присутніх щодо участі місцевої влади в компенсації за кредитами відповідали Козаченко Юлія Михайлівна - провідний спеціліст відділу капітального реформування та розвитку ЖКГ Кіровоградської міської ради та Сива Валентина Михайлівна - головний спеціаліст відділу інвестиційної діяльности та підприємництва управління економіки Кіровоградської міської ради. Про  готовність фінансової підтримки ОСББ, які мають бажання економити на енергоресурсах, розповіла присутнім і Волчкова Людмила Олексіївна - начальник відділу з питань житлового фонду і благоустрою Кіровоградської обласної ради.

Як повідомили у ПриватБанку,  кредит для ОСББ - це не дорого. Члени ОСББ мають чітко знати, що банк не забере квартири, якщо ОСББ не буде платити кредит, по-друге - держава обов’язково компенсує частину кредиту, гроші ОСББ не «згорять» в банку, і відсоткова ставка не буде зростати через інфляцію чи зростання курсу валюти. Крім того, банк кредитує ОСББ без застави, не бере фінансову поруку мешканців ОСББ або голови ОСББ, банк має право тільки на кошти, які в ОСББ знаходяться на поточному чи депозитному рахунку.

image_2.jpeg«В цьому році ми розпочали працювати за програмою “теплих кредитів”, - розповідає Вікторія Діденко, керівник направлення по активно-пасивним операціям Кіровоградської філії ПриватБанку, - і пропонуємо найнижчий відсоток за кредитами - до 18% без додаткових умов і прихованих комісій. Оформити кредит в ПриватБанку надзвичайно просто, швидко та зручно. Слід лише зайти на сайт ПриватМаркет в меню "Товари для бізнесу", обрати потрібну категорію і потрібну компанію, відкрити картку необхідного товару і натиснути на кнопку "Купити" - "Оформити кредит". Залишається вибрати необхідну кількість товару, термін і натиснути на кнопку "Замовити". Усе інше за вас зробить банк”.

Обрати підрядника для реалізації енергоефективних заходів, як і постачальника супутніх матеріалів, можна в онлайн-магазині «ПриватМаркет». Там можна знайти сертифікованих помічників з утеплення стін і даху, обладнання економного освітлення та інших засобів зробити житло комфортнішим та ощадливішим щодо витрат недешевої наразі енергії. Клієнт може скористатись послугами і не розміщеного на ПриватМаркеті підприємця. Головне – його сумлінність і наявність необхідних сертифікатів.

“ОСББ можуть оформити кредити за програмою “теплих кредитів” як онлайн, так і в будь-якому відділенні ПриватБанку, - додає Вікторія Діденко. - Наші спеціалісти проконсультують з усіх питань та нададуть допомогу у оформленні”.

Нагадаємо, уряд продовжив дію програми “теплих” кредитів у 2017 році, передбачивши фінансування на 400 млн грн.

Не потрібно чекати та накопичувати гроші, можна відразу провести енергоефективні заходи та почати економити вже сьогодні.

Коментарі